Romans - Poëzie - Theater

Aggie van der Meer

"Ik weet wel dat ik oud ben, maar daar sta ik niet bij stil', zei Aggie van der Meer tegen de lokale omroep nadat ze de Gysbert Japickspriis 2019 gewonnen had voor haar hele oeuvre. Het schrijven gaat door, ondanks een half lam been en een oog dat op zwart gesprongen is.

Aggie van der Meer (Bolsward, 2 september 1927) is een Friese schrijver uit Bolsward. Van der Meer begon in latere jaren met het schrijven van poëzie en proza. Haar debuut in boekvorm was de dichtbundel De stad, het Beest, de Engel (2000). Sindsdien heeft ze 13 romans, 6 dichtbundels en 7 toneelstukken gepubliceerd.

De stijl van Aggie van der Meer is poëtisch, kort en bondig. Haar taalgebruik is rijk. Ze creëert metaforen en beelden die verwijzen naar de bijbel, naar andere boeken, naar de natuur en naar de klassiekers.

In 2019 ontving Van der Meer de Gysbert Japicx Prijs voor haar gehele oeuvre, al werd ze aanvankelijk alleen genomineerd voor haar roman De Achttien uit 2016. In 2011 won ze ook de Piter Jelles Prijs, de literaire prijs van Leeuwarden voor haar boek Overvaart.

Aggie's grote oeuvre wordt gekenmerkt door zijn uniciteit en kwaliteit
Goffe
Hoogleraar Friese Taal- en letterkunde Universiteit Groningen
Haar werk is caleidoscopisch, alle kleuren komen voorbij en door haar onopvallende, natuurlijk-psychologische schrijven, begrijpen we veel meer van onszelf en iedereen om ons heen.
Adviescommissie Gysbert Japicxpriis 2019

Het laatste nieuws